Zimní soustředění 2014 - Bystré u Poličky

05.02.2014 21:53

Po mnoha letech kdy se pravidelně jezdilo na zimní soustředění do Březové u Svitav do areálu místního AMK se pro letošní rok zvolilo místo jiné - konkrétně do malebného prostředí menšího městečka Bystré u Poličky. Město Bystré se nachází v okrese Svitavy, kraj Pardubický, zhruba 12 km jihovýchodně od Poličky. Žije zde zhruba 1.700 obyvatel. Historické jádro města je od roku 1990 městskou památkovou zónou. Bystré a jeho okolí si vybral i režisér Vojtěch Jasný pro svůj film Všichni dobří rodáci, který byl natočen roku 1968, a pro jeho volné pokračování Návrat ztraceného ráje, které bylo natočeno roku 1999. Několik fotografií z této zóny i blízkého okolí naleznete v sekci fotogalerie. Více detailů o městu lze získat na https://www.bystre.cz/.

Přechodným domovem se nám stal útulný hotel Bystré - Na Podkově nabízející veškerý potřebný servis pro správnou regeneraci po náročných dvoufázových trénincích naplánovaných Pavlem Shejbalem. K dispozici jsme tak měli plavecký bazén, vířivku, saunu, infrasaunu, posilovnu, kvalitní kuchyni i dobré poličské pivo nezbytné pro správný pitný režim. Několik fotografií z hotelu naleznete opět ve fotogalerii či na https://www.hotel-bystre.cz/.

Soustředění se nakonec zúčastnilo 11 borců FC Litětiny (což si přiznejme není mnoho vezmeme-li v potaz množství hráčů A a B týmů) - konkrétně Petr Flíger, Miloš Mládek, Michal Cerman, Zbyšek Bečvařík, Martin Gallik, Jakub Turek, Michael Sluka, Vojtěch Novotný, Jan Kaplan, Petr a Pavel Shejbalové. Poslední tři jmenovaní si sebou přivezli i svou drahou polovičku.

Svá těla jsme mučili na okruhu vybraným místním znalcem Milošem Mládkem. V mrazivém počasí jsme tak vyráželi mimo město do zasněžených polí, abychom se po silnici vraceli zpět do Bystrého a závěrečným výběhem do kopce k místnímu hřišti zakončili tyto výběhy. K venkovnímu fotbálku nám posloužil i areál zdejšího fotbalového klubu - hrdinou lítého mače se stal Martin Gallik, který svou brankou v posledních vteřinách (konec zápasu oznamoval zvon místího kostela) rozhodl o remíze. Ke sportovnímu vyžití nám posloužila i místní letitá sokolovna. Zde proběhl i závěrečný fotbalový turnaj (již bez Michala Cermana) s následujícím výsledkem:

1. Shejbal Petr, Mládek Flíger (6 vítězství, 3 remízy, 1 prohra)
2. Sluka, Gallik M. Novotný (6 vítezství, 3 remízy, 1 prohra)
3. Bečvařík, Shejbal Pavel, Turek, Kaplan (0 vítězství, 0 remíz, 10 proher)

O prvním místě rozhodly lepší vzájemné zápasy kdy nejzkušenější tým v posledním utkání porazil svého soupeře o více branek a odsunul ho tak na druhé místo. Nelichotivou situaci svého týmu neunesl Pavel Shejbal a pokusil se o fotbalovou sebevraždu skokem do gymnastického stolu a fotbalové branky současně, což mu nakonec znemožnilo další pokračování v turnaji a šel se připravovat na hotel na každodenní karetní soutěže všeho druhu. Což se mu docela povedlo jelikož většinu dní si musel přidržovat tepláky jak mu je táhly dolů ukořistěné mince pokořených soupeřů. :) Co se týče karetních klání tak za zmínku určitě stojí odvážné sázky na kupky v podání Zbyška Bečvaříka - nakonec prohrál veškerou finanční hotovost, mobil i tričko. :) A také pokerový turnaj do kterého se zapojili téměř všichni přítomní fotbalisté (vyhrál Petr Shejbal, který v heads upu porazil Sluku). K soutěžnímu zápolení nám posloužil i hotelový bazén - týmy rozděleny do následujícíh týmů (rozděleno dle hmotnosti jednotlivých soutěžících na plnoštíhlé a hubeňoury :)) ) : Petr a Pavel Shejbalovi, Sluka a Mládek vs. Turek, Kaplan, Novotný a Gallik. Plnoštíhlí nakonec jasně dominovali jak ve vodním pólu tak i v plavání / běhu.

Závěrem můžeme říct, že se zimní soustředění povedlo se vším všudy . Pokud to půjde tak si myslím není důvod pro příští rok toto místo měnit. Snad i ta účast by mohla být příští rok vyšší. Sportu zdar a ať se jarní část oběma týmům vydaří!

P.S.: Všem zúčastněným slibuji, že už se nikdy nebudu pokoušet v zimě v mrazu vstřelit koš. :)))