Rozhovor s Pavlem Herbstem

16.01.2016 01:37

Po derby 2015 jsme se zeptali na pár otázek funkcionáře a bývalého hráče Sokol Roveň Pavla Herbsta
         
                                                                                                                                 
Čau Pavle, poprosím tě, aby ses představil našim čtenářům, kde bydlíš, pracuješ, jestli máš rodinu a tvé záliby?
O: Čau Libore, bydlím samozřejmě v Dolní Rovni, kde jsem si se svoji manželkou Eliškou, postavili rodinný domek. Teď už s námi bydlí dcera Natálka a syn Ondra. Z našeho domku jezdím do Hradce Králové, kde pracuji u Vězeňské Služby. A moje koníčky? Chovám doma andulky, mám rád přírodu, sport, ale ze všeho nejvíce moje rodina. Na ostatní mi nezbývá už čas :-(
Pavle děkuji a pojďme k fotbalu, konkrétně k vesnickému derby, zajímají mě tvé postřehy k zápasu a atmosféře v Indián aréně?
O: Jestli mluvíš konkrétně o odehraném zápasu, tak začnu fotbalovou stránkou. Naše „B“ bylo fotbalově lepším týmem, ale domácí zápas odjezdili „po zadku“. A asi i to byl důvod,proč Vaši vyhráli. Co se týče atmosféry: řeknu to asi takto: pamatuji v Indián aréně lepší atmosféru. (derby kdy bylo i 300 lidí)
Určitě k derby patří to rivalské pošťuchování, zaznamenal si již před zápasem nějaké ,,špičkování,,?
O: tak samozřejmě špičkování k tomu patří, vždyť na jedné či druhé straně hraje dost bývalých spoluhráčů. Ale když přijel Tomáš Hájku večer před zápasem do naší hospody na zvědy, vše proběhlo v klidu u pár panáků :-)
Už si zmínil i to, že dříve chodilo na derby více lidí, proč z tvého pohledu už není ta rivalita a i celkové to nadšení takové jako z let minulých?
O: Máš pravdu, rivalita už není taková. Hráli proti sobě „A“ a fotbal lidi a hráči asi více „žrali“ . (Bohužel)
Ptám se, protože už si pamětník na určitá derby, zarylo se do tvé paměti nějaké derby z éry, když si působil ještě jako hráč?
O: tak já toho moc neodehrál, ale v paměti toho zůstalo dost, přeci jen je to Derby. Nejvíce asi pak, když jsme prohráli v Litětinách 4:3 a domácí myslím potom postupovali. Tenkrát u vás bylo, asi 400 lidí a zápas byl dost vyhecovaný
Když si sledoval derby letos, myslíš, že je v týmu FCL potenciál vykopat zpět třetí třídu popřípadě zda nechcete někoho ještě zlanařit do TJ Sokol Rovň?
O: řeknu to upřímně a doufám, že se nikdo nebude zlobit. Za současného stavu (ambicemi povzbuzené týmy Býště a Velin) si myslím, že na postup si počkáte (rád se budu mýlit), ale šikovné kluky máte. Když budou mlaďáci trénovat a dávat fotbalu maximum, tak se dočkáte. A jestli někoho lanařit? Nám stačí Peky, Slukyn :-) a zbytek.
Pavle momentálně se povídá o tom, že chod klubu vlastně táhneš, a tak pověz, jestli i v tvé hlavě probíhá myšlenka o spojení obou klubů?
O: Jestli táhnu tak dost blbě :-(  . Oficiální předseda je Milan Cimfl, já jsem jen člen. A co se týče spojení. Smutné je, že vesnice, která má bezmála 2000 obyvatel nehraje krajskou soutěž. Vy hrajete IV. třídu a mi jsme na ,,padáka,, v Okresním přeboru. Mě osobně by to nevadilo, ale je tam dost složitých věcí, které by se museli řešit. Příkladně: kdo by hrál u nás na hřišti za sokolovnou, kdo u Vás v Indian Areně. Nevím, jak složitá by byla fůze, ohledně skutečnosti, že mi jsme TJ Sokol. Jestli by to vůbec šlo, a my nemuseli vystoupit ze sokola. A potom, ještě ne zdaleka poslední, ale dost důležitá okolnost. Jak by to vzali někteří fanoušci, kdyby se spojili tyto dva rivalové!
Jak už si nakousl, v obou táborech je mnoho hráčů z druhého týmu, nevyřešila by se tak otázka každoročního papírování okolo přestupů?
O: Tak určitě :-)
Momentálně se vašemu A-týmu moc nedaří v okrese a krčí se na posledním místě kde myslíš, že je zakopaný pes?
O: můj osobní názor: kluci nejsou natrénovaní, naše obraná hra týmu je dosti bídná a dostáváme mnoho gólů. A od některých kluků bych čekal větší zápal, nasazení. U některých hráčů, spíše nacházím lhostejnost…….
Dříve tu byla i myšlenka a touha kopat v Rovni kraj, ty už si toto spojení pro naši vesnici dnes už použil, ale je to podle tebe pořád reálné nebo se to už jeví jako utopie?
O: Momentálně budeme tvrdě bojovat o záchranu. Takže v nejbližší době asi utopie. Nechci být pesimista. A ještě jedna maličkost. Jestliže chceš, hrát vyšší soutěž musí, být v záloze mladí kluci, aby táhli káru dál. A těch zapálených moc není. A kupovat hráče z jiných týmů nevidím jako dlouhodobé řešení. A nejsem ani zastáncem na této úrovni odměňovat hráče finančně.
Pavle vedeš s tvojí paní občerstvení U Elišky v Topol aréně (kiosek na hřišti při utkáních) jak si se k tomu dostal a jak bylo obtížné občerstvení nastartovat po tom, co dříve před vámi to nebylo ono?
O: Stánek vede moje žena Eliška, já jen pomáhám. A dostali jsme se k tomu jednoduše. Nebylo v dané chvíli, kdo by to dělal. Zašel jsem za svoji manželkou, jestli to nechce zkusit, že samozřejmě pomohu. No a šli jsme do toho. A doufám, že jsou všichni spokojení.
Koukám, že tě to asi začalo bavit a po občerstvení na hřišti, pomáháš s provozem oblíbené hospůdky ,,Za Sokolovnou,, jak si se k tomu dostal a zda podnik šlape a jestli tě práce ,, hostinského,, baví?
O: Odpovím od zadu, v záporných číslech nejsme. A jak jsem se k tomu dostal. Jednou jsme seděli s Tomášem Madákem u kávy. Já mu navrhl, aby hospodu za sokolovnou vzal, poněvadž byla ve stavu, jakém byla. On mi na to odpověděl, že když mu pomohl. No a dál už je to známé
Dříve jsem si tuto roli taky zkusil a je náročná ale tebe obdivuji, jak to vše stíháš zaměstnání, hospůdka, rodina a fotbal?
O: Hospoda funguje za pomoci brigádníků a když máš doma ženu jako já tu svoji, tak to jde báječně :-) A fotbal? Někdy je to časově náročnější , ale zatím to nějak stíhám.
Máš syna Ondru a dceru Natálku u Ondry mě nic jiného nenapadá, že až vyroste bude kopat za TJ ale co Natálka? Nepřemýšlí vedení TJ nad projektem ženského oddílu? (Je totiž známo že se fotbalistům Rovně i Litětin rodí převážně holky)?
O: Tak za zváženou by to stálo a třeba by začalo do Rovně na fotbal chodit i více lidí. Hlavně by se toho museli minimálně dva lidi ujmout. A co se týče Ondry doufám, že Petr Kopa ty mladé kluky ještě chvíli povede a Ondra ho jako trenéra stihne.
Pavle, jsi i velký příznivec jako já SK Slavia Praha myslíš, že po vstupu nových majitelů se blýská na lepší časy nebo se budeme trápit dál?
O: těch majitelů za poslední dobu bylo dost. A vždy se vyhlíží lepší časy. A tak se necháme překvapit.
Teď ještě z jiného soudku já vím, co tvá přezdívka Podzim znamená, ale objasni to našim čtenářům a jestli si vzpomeneš, kdo ti tak začal říkat?
O: Kdo umí něměcky má jasno. Kdo ne, tak Německy se řekne Podzim, Herbst :-)
Jak by sis představoval den, který by sis mohl sám podle sebe sestavit?
O: Ráno se probudit, posnídat s rodinou a vyrazit s dětmi a manželkou někam na výlet. No a když se bude hrát od 17:00 (ne jako teď od 14:00 :-( tak i nějaký fotbal spojený s dobrou klobáskou….
Podzime, chtěl by si na někoho vzpomenout z fotbalové kariéry?
O: tak já toho zase tolik neodehrál, ale mám rád, když v týmu funguje dobrá parta.
A na závěr vzkaz pro fanoušky a čtenáře obou klubů?
O: Libore, nejdříve Ti chci poděkovat, že si semnou rozhovor udělal. Tobě a Všem přeji hlavně zdraví. Našim fanouškům momentálně pevné nervy. A všem fanouškům a hráčům, ať se daří a fotbal si užívali. Vždyť fotbal by měl být na prvním místě zábava pro všechny.

Pavle díky moc za čas strávený u těchto řádků, přeji tobě a tvé rodině mnoho zdraví a úspěchů a tobě zvlášť ještě mnoho krásných chvil a trpělivosti u tak hezké hry jakou fotbal bezesporu je!


Rozhovor vedl a zapsal: Libor Hájek 11.11.2015