Rozhovor s Honzou a Lubošem Kaplanovými

04.03.2014 16:46

V sobotu 1.3.2014 se v Litětinách konalo přátelské utkání - "vesnické derby" FC Litětiny – TJ Sokol Roveň. Oba týmy mají na svých soupiskách hráče, kteří dříve hráli v dresu rivala, ale souboj nám přinesl i dva bratrské souboje - konkrétně se na hřišti střetli Miloš (Litětiny) a Luboš (Roveň) Mládkovi a také Jan (Litětiny) a Luboš (Roveň) Kaplanovi, a právě tohoto dua jsme se zeptali na pár otázek.

Ahoj kluci, první otázka nemůže směřovat nikam jinam než k sobotnímu zápasu FCL – TJSR, řekněte čtenářům jak se Vám hrálo a jak zápas hodnotíte?
Luboš: V první řadě jsem byl rád, že jsme si proti sobě opět zahráli. Mně osobně tyto zápasy proti sousedním vesnicím poměrně chybí. Jinak hra odpovídala období, v jakém se utkání uskutečnilo. Z fotbalového hlediska to nemělo příliš vysokou úroveň, ale na druhou stranu padlo poměrně dost branek, tak to snad tu spoustu nepřesností vyvážilo. Můj osobní výkon byl tragický, takhle těžké nohy jsem už dlouho neměl.
Honza: Pro mě to bylo první utkání od zářijového zranění a můj výkon tomu odpovídal. Roveň uspěla hlavně díky lepší fyzické kondici a neproměňování šancí ze strany FCL.
Oba máte předky v Litětinách, ale první fotbalové kroky jste udělali v sousední Rovni, jaký jste měli a máte vztah k FCL?
Luboš: Fotbal v Litětinách jsem vždy pozorně sledoval a klukům fandil. Takže nepatřím k těm, kteří by vnímali tradiční rivalitu a trpěli, ještě v dobách, kdy jsme proti sobě nastupovali v mistrovských zápasech, nějakými průjmy.
Honza: Vzhledem k tomu, že zde hraju, tak vztah je samozřejmě velmi kladný. Litětiny jsou klubem s výborným zázemím, pohodovou atmosférou a spoustou pracovitých lidí, kteří neváhají obětovat svůj volný čas, za což jim patří velký dík!
Oba jste dříve patřili ke stavebním kamenům sestavy Rovně, nemrzí vás, že teď už nastupujete jen proti sobě?
Luboš:
Myslím si, že brácha mohl ještě nějaký ten pátek v Rovni vydržet. Ale jeho rozhodnutí respektuji a naprosto chápu.
Honza: Samozřejmě bych byl raději, kdyby Luboš hrál se mnou v Litětinách, on možná také, ale vše závisí na požadavcích a možnostech klubových funkcionářů.
Honza to již nakousl, nedá mi to nezeptat se - každý půlrok se spekuluje o tom že Luboš chce do FCL přestoupit. Co je na tom pravdy a jaký na to máte názor?
Luboš: Pravdy je na tom hodně. Teď před zimou jsem byl už téměř přesvědčený, že z Rovně odejdu. V poslední době se mně dost věcí v roveňském fotbale nelíbilo. Rozhodlo ale to, že tam mám spoustu kamarádů, od kterých se mně nechce odcházet.
Honza: Jeho momentální názor neznám, asi by se tomu nebránil, ale závisí to na požadavcích Rovně.
Jak hodnotíte momentální situace Rovně v okrese a Litětin ve 3.třídě?
Luboš: Co si budeme povídat, oba týmy mají na jaře na čem pracovat. Pokud budu hodnotit Roveň, tak si myslím, že máme tým, který patří v okrese k tomu lepšímu. Kdyby se nám podařilo hrát více zápasů v ideální sestavě (ne dva za sezónu), útočili bychom na první trojku. Po podzimu ztrácíme 4 body na 4. místo, to beru jako cíl. Protože ale bude docházet k reorganizaci soutěže, sestoupí více týmů a spousta lidí nás odsuzuje k sestupu. Takže je na nás, abychom jim ukázali… Co se týče Litětin, budu držet palce, aby se kluci dostali do horní poloviny tabulky a fotbalem se po celé jaro bavili. O nic jiného v těchto soutěžích nejde.
Honza: Roveň má kádr na to udržet okres, i když se stále stárnoucím týmem to bude rok od roku těžší. Litětiny by se také měly zachránit, bude záviset na bodovém zisku z prvních relativně snadnějších zápasů.
Je reálné spojení obou mužstev Litětin a Rovně? A myslíte, že se ve vsi bude někdy kopat pověstný KRAJ?
Luboš: Z hlediska počtu fotbalistů to určitě není na pořadu dne. Oba týmy mají poměrně dost hráčů. Také by nebylo dobré jednu z fotbalových arén zrušit. Největší problém vidím v současnosti v nedostatku lidí, kteří by se chtěli starat o chod klubů. Smekám před všemi, kteří tomu obětují svůj volný čas a také finance. A kraj? Opět pohled z Rovně: Tajné sny spousty lidí, které se mohly s velkou dávkou štěstí naplnit tak před třemi lety. Ale nikdy jsme to neměli ani z daleka rozjeté na postup, takže je okres zasloužená soutěž a maximum. Nyní už to naše generace určitě nedá, takže otázka pro mladé kluky, kterých bohužel moc není.
Honza: Vzhledem k rivalitě mezi oběma obcemi je toto nereálné. Účast v krajských soutěžích by byla možná pouze v případě doplňování cizími hráči, což je podle mě krátkodobé a špatné řešení.
Když jste spolu nastupovali v jednom týmu, rozebírali jste doma zápasy, popřípadě se dokázali pošťuchovat kdo hrál lépe a kdo hůř?
Luboš: O fotbale se bavíme více, až když jsme se rozdělili. Bráchu zajímá, jak jsme na tom v Rovni a naopak. Každopádně se mně vždycky líbil pro svou výbušnost, zarputilost a dobrou kopací techniku.
Honza: Asi nijak podrobně, spíš než pošťuchování jsme se snažili povzbudit.
Odbočíme z fotbalového prostředí a přesuneme se do osobního života - prozradíte kdo vládl společnému pokoji, kdo vyhrával polštářové bitvy a nebo nejlépe nějakou pikantnost z mládí na toho druhého?
Luboš: Jeho čtyři roky navíc byly znát…neměl jsem šanci. A později, když bych ho mohl trochu potrápit, tak jsme se už neprali. Je to spíš pikantnost na mamku, díky které brácha vlastně přišel, dnes k již legendární přezdívce – Vilma. Je to až k neuvěření, ale ve svých 18-ti letech ji dovolil, aby ho ostříhala. Profesionální kadeřník to poté zachraňoval, jak se dalo, ale lépe než na Vilmu to již nešlo. :)
Honza: Samozřejmě já jako o čtyři roky starší…
Kluci prozraďte něco o vašem soukromí - kde pracujete, jestli máte nebo plánujete rodiny, kde bydlíte a něco z vašich zálib?
Luboš: Pracuji v Černé za Bory, ve společnosti CEREA, na ekonomickém oddělení. Bydlím na ose Komárov, Kostěnice, Praha, s tím že se to snad postupně ustálí. S přítelkyní jsme již spoustu let, ale rodinu zatím neplánujeme.
Honza: Jsem advokát v Pardubicích, mám krásnou manželku a dceru a ty jsou mým největším koníčkem. Jinak cestování, hudba, české filmy.
Jak Honza tak i Luboš jsou velcí fanoušci pražské Sparty. Kluci myslíte, že výsostné postavení udržíte a titul bude konečně doma?
Luboš: Nemůže být člověka, který by o tom pochyboval… GO ACS GO!
Honza: Vzhledem k relativně dlouhému půstu a momentální dobré pozici by nezískání titulu bylo velkým zklamáním.
Závěrem Vás poprosím o vzkaz fanouškům obou týmů a co by jste jeden druhému popřáli do dalších fotbalových let?
Luboš: Ubývá hráčů, funkcionářů a také diváků. Bohužel je čím dál širší spektrum zájmů a lidé jsou také pohodlnější. Doby, kdy i na náš vesnický fotbal chodilo 300 lidí, jsou již pryč. Je to škoda, protože to byl zážitek pro všechny.
Pro ty věrné: Ať vidí hezký fotbal plný gólů a vtipných situací, které k těmto soutěžím patří; ať si pochutnají na občerstvení, které je pro ně připraveno; ať se pobaví se známými a kamarády…zkrátka: Ať nemusí litovat promarněného víkendového odpoledne, které na fotbale stráví.
Popřeju mu především hodně zdraví. Samozřejmě také radost z fotbalu.
Honza: Všem fanouškům přeju hlavně pevné zdraví a radost z fotbalu a ze života. To samé přeju i bráchovi a k tomu ještě nějaký ten zápas odehraný za FC Litětiny.
Oběma mockrát děkuji za rozhovor, přeji Vám hodně štěstí a zdraví ve fotbale, ale zejména v osobním životě, a aby i mé přání došlo naplnění a oba jste společně oblékli dres FCL.

Co prozradil Luboš na Honzu?
Jakou barvu má Honza nejraději: modrou?
Jaké jídlo Honza naprosto nesnese: rozhodně mléková polévka
Jaké pití má Honza nejraději: pivo, čert (rum s griotkou)
Je nějaký pořad, píseň, hudební interpret koho Honza nesnese: žánr TV Nova, nemusí slaďárny.
Nejoblíbenější Honzovo číslo dresu: V Rovni nosil, myslím, číslo 4, ale jestli to je jeho oblíbené, to nevím.
Co Honzu dokáže rozčílit: hloupost, nespravedlnost
Má Honza nějaké špatné zlozvyky: Je to puntičkář a trochu občas dirigent.
Co by Honza udělal kdyby vyhrál spoustu milionů: Myslím, že by to na něm nikdo nepoznal, je totiž vždycky svůj a nemá za potřebí se něčím vychloubat. Každopádně by udělal šťastnou svoji překrásnou rodinu, ale to udělá i bez výhry!

Minidotazník Luboše Kaplana:
Messi x C. Ronaldo: lepší fotbalista je Messi, ale můj idol byl vždy Méďa
svíčková x řízek: svíčková
cola + rum x pivo: cola + rum
hory x moře: moře
léto x zima: léto
ČT x Nova: ČT
blondýnka x tmavovláska: barva není důležitá…
in -line brusle x tenis: 50 na 50

Co prozradil Honza na Luboše?
Jakou barvu má Luboš nejraději: nevím
Jaké jídlo Luboš naprosto nesnese: rybu
Jaké pití má Luboš nejraději: kola a rum
Je nějaký pořad, píseň, hudební interpret koho Luboš nesnese: nevím
Nejoblíbenější Lubošovo číslo dresu: nevím
Co Luboše dokáže rozčílit: když ho poučuju…
Má Luboš nějaké špatné zlozvyky: zpívá v pozdních nočních hodinách Stín katedrál
Co by Luboš udělal, kdyby vyhrál spoustu milionu: dobře je investoval

Minidotazník Jana Kaplana:
Messi x C. Ronaldo: Messi
svíčková x řízek: řízek
cola + rum x pivo: pivo
hory x moře: hory
léto x zima: léto
ČT x Nova: ČT
blondýnka x tmavovláska: tmavovláska
in -line brusle x tenis: tenis

Představujeme Honzu Kaplana:

Narozen: 23.10.1982
Místo nar.: Chrudim
Znamení: váhy
Oblíb. Klub: AC Sparta Praha
Oblíbený hráč: Steven Gerrard
Oblíbené číslo: 8
Oblíbená sportovní značka: nemám
Neoblíbený soupeř: Moravany B, když má volno jejich áčko
Oblíbené pití: pivo
Oblíbené jílo: řízek a bramborový salát
Oblíbená skupina, zpěvák,..: Ozzy Osbourne
Oblíbený podnik (bar, restaurace...): hostinec U Horáků v Litětinách
Oblíbená barva: žlutomodrá
Životní motto: život je krásný

Rozhovor vedl: Libor Hájek, zapsal: Michael Sluka